home

Waar let je op, bij het zoeken naar een kwaliteits matras ?


In zowel onze HR40 koudschuim matrassen als onze Pocketveer matrassen wordt schuim verwerkt.
Lees hier onder wat je moet weten over de ontwikkeling en productie van een kwalitatief goed matrassen schuim, waarbij wij het belangrijk vinden, dat het schuim een goed draagvermogen heeft, comfortabel slaapt en er zo weinig mogelijk (schadelijke) additieven zoals ftalaten in een matras gestopt worden.

Quote:

"Een HR 25 matras ligt standaard altijd zachter dan een HR 40 matras en is nog goedkoper ook !" ???

lees onze reactie......

Ons luxe hotel slaap assortiment bestaat uit:


hotel matrassenalle dekbedden

boxspring combinaties hotelkussensWaarom wij alleen maar HR 40 koudschuim hotel matrassen, topdek matrassen en pocketveer matrassen aanbieden.

Vroeger werd de term SG gebruikt voor een matras. SG staat in dit geval voor een ouderwetse term waarmee een dichtheid wordt bedoeld. Namelijk het Soortelijk Gewicht. Later werd dat Soortelijke Massa en tegenwoordig hebben we het over: Dichtheid. (Density) Het soortelijk gewicht van water is 1000. Dat wil zeggen dat een kubieke meter water, 1000 Kg weegt.

Als een matras een soortelijk gewicht heeft van 25, houdt dat in dat een kubieke meter van dat matrassenschuim slechts 25 Kg weegt. (SG 25) De rest is, zeg maar: LUCHT !

Het schuim van een matras is opgebouwd uit een heleboel (lucht?) belletjes. In werkelijkheid is dat geen lucht, maar een blaasmiddel. Vroeger was dat het beruchte Freon, tegenwoordig is het een relatief onschuldig blaasgas. Om schuim te verkrijgen, moet een basiscomponent in een chemische reactie reageren met een tweede component. Het gaat hier in eerste instantie om twee vloeistoffen die met elkaar reageren tot een synthetische stof. Door de vrijgekomen reactiewarmte gaat een vluchtige toevoeging in dat reactiemengsel koken, waardoor er blaasgas vrijkomt. Dit blaasmiddel vormt tijdens de uitharding een heleboel kleine belletjes. Het volume neemt vele malen toe, zoals je dat ook wel bij PUR schuim ziet.

Komen er veel belletjes, dan is er sprake van een laag soortelijk gewschuimproductieicht. Komen er minder belletjes, dan wordt het soortelijk gewicht van de matras hoger en zijn de celwanden, waarin de belletjes opgesloten zitten, dikker. Er wordt een hogere SG verkregen, door minder blaasmiddel te gebruiken en daarmee krijgt het matras dan ook een hoger draagvermogen.

Tegenwoordig wordt in plaats van SG een matraskwaliteit aangeduid met de letters HR. Met het getal achter de letters HR wordt nog steeds het soortelijk gewicht bedoeld.

Een hoog soortelijk gewicht zegt daarbij nog niets over het comfort van het matras. Het zegt alleen maar iets over het draagvermogen en de levensduur ! Een lage HR heeft minder draagkracht, is goedkoper en in de regel zo stijf als een beschuit, omdat het draagkracht en veerkracht mist. Het matras zal snel inzakken en een kuil vormen.


Hoe komt het dan, dat een HR40 Hotel matras wel draagkracht heeft en soepel en comfortabel aanvoelt?

Dat heeft te maken met de kwaliteit van de celwand van het schuim en het zo weinig mogelijk gebruiken van additieven (toevoegingen).

Chemici zijn in staat om de kwaliteit van de celwand te beinvloeden. We hebben het hier over kunststoffen, ook wel polymeren genoemd. Polymeren ontstaan door op moleculair niveau een startmolucuul steeds maar verder te verlengen. Een soort van ketting te rijgen dus, maar dan met moleculen aan elkaar. De meest voorkomende elementen hierbij zijn Koolstof en Waterstof. We spreken over koolwaterstoffen, waar alle kunststoffen op de wereld van gemaakt zijn.

Als je allemaal rechte ketens weet te maken en die zo lang laat groeien dat de vloeistof op den duur een vaste stof wordt, dan wordt dat een elastomeer genoemd. Elastomeren hebben, als ze een vaste stof zijn, de eigenschap dat ze flexibel zijn. Ze kunnen dus buigen zonder te breken. Kunstmatig verkregen rubber is daar een voorbeeld van. Dit materiaal is eigenlijk alleen maar geschikt voor een twee dimensionale toepassing, zoals de binnenband van een fiets of motor.

Voor een matras is het van belang dat er naast elastomeren, ook polymeren met een driedimensionale stevigheid gebruikt worden voor de celwand. Polymeren met ruimtelijk vertakte ketens in plaats van rechte ketens, geven de celwand een betere stevigheid en een hogere draagkracht. In laboratoria en applicatiecentra wordt er daarom gezocht naar de ideale mix van elastomeren en stevigheid gevende, driedimensionele polymeren. En wel in een zodanige verhouding dat een matras flexibel en comfortabel ligt, maar ook een goede en langdurige draagkracht bezit.

Daarnaast kan er door toevoeging van zogenaamde additieven, dat zijn chemische stoffen, er ook een mate van flexibiliteit verkregen worden. Meestal reageren die additieven niet mee bij de vorming van schuim, waardoor ze na de tijd uit het matras verdampen en de kwaliteit van het matras daardoor al snel achteruit gaat.

Als ontwikkelaar van een goed matras heb je er dus belang bij, middels een kwalitatief goede celwand zo weinig mogelijk additieven te gebruiken. Zijn er veel additieven gebruikt om soepel schuim te verkrijgen, dan belast je het milieu en dus jouw slaapkamer, ook nog eens een keer met deze vrijkomende stoffen. Je hebt dan een matras dat snel veroudert. De niet onbesproken weekmakers (Ftalaten in kunststoffen) zijn een goed voorbeeld van dit soort additieven.

Wij verkopen, gezien het bovenstaande alleen maar matrassen met een hoge HR (vanaf HR40). Die kan iedereen met gemak en langdurig dragen. De celwanden hebben van zichzelf goede dragende en elastische eigenschappen, waardoor er een duurzaam hoog slaapcomfort ontstaat. Daardoor wordt er slechts een minimum aan additieven gebruikt bij de productie van het schuim.

"Ik koop mijn matras liever bij een bedrijf dat gespecialiseerd is, in alleen maar medische matrassen, dan zit ik altijd goed ! "


Wij kunnen je daarin niet tegenhouden. Als je denkt dat je bij een "medische" leverancier beter uit bent voor een matras, dan moet je vooral gaan. Bedenk dan wel dat er aan zo'n matras, vaak ook een "Medisch Prijskaartje" hangt, die je niet vergoed krijgt van jouw verzekering.

Vaak hebben medische matrassen een (gedeeltelijke) inhoud van traagschuim, memoryfoam, NASA schuim etc. Het is een kwestie van persoonlijke smaak om voor zo'n schuimtype te kiezen. Een Hotelmatras is door professionals ontwikkeld voor een breed publiek. Welke hotelier ken je, die steeds zijn matrassen wisselt omdat er de ene keer een fors persoon komt slapen en de andere keer een kind?

De kans is dus groot, dat een echt hotelmatras, je meteen al goed bevalt. Deze garantie geven we je alvast. Valt het proefslapen je tegen ? Dan kun je het matras gewoon weer terugsturen en krijg je het aankoopbedrag van ons weer terug.

home Terug naar boven